Khamis, 23 Julai 2015

The Great Wall of China
Teks: Azlinawati binti Abdullah

Siapa yang pernah melancong  ke negara China mesti tidak sahkan jika tidak melawat Tembok Besar Cina (Saya belum sampai lagi ke Negara China).

Tembok Besar Cina ini tidak salah saya siap dibina pada Dinasti Ming. Tujuan utama Tembok Besar ini dibina ialah untuk menahan serangan puak-puak Nomad dari Utara terutama Bangsa Tartar dan Mongol.

Bangsa Mongol  ini juga lah yang menjatuhkan Kerajaan Bani Abbasiyah. Dikatakan semasa perintahan Hulagu Khan (Pemimpin Bangsa Mongol) menyerang Kerajaan Abbasiyah banyak buku-buku rujukan dan ilmiah yang tidak ternilai telah dimusnahkan dan seramai 800,000 penduduk Baghdad telah mati dibunuh dengan kejam oleh tentera Mongul.

Jadi tidak hairanlah Kerajaan China dahulu amat menggeruni Bangsa Mongol dan Tartar ini kerana mereka sangat terkenal dengan keberanian, ketangkasan, kesetiaan kepada pemimpin, kejam (sehingga sanggup membunuh bayi), suka berperang serta bengis.

Saya suka mengambil iktibar setiap sejarah yang telah terjadi. Sejarah mengajar kita agar jangan mudah lupa, Didalam Al quran juga banyak menceritakan kisah-kisah Nabi dan umat-umat terdahulu untuk kita jadikan sebagai pengajaran atau Ibrah. Sejarah mengajar kita, jangan biarkan sejarah yang sedih berulang kembali didalam kehidupan kita.

Tiada ulasan:

Catat Komen

AMALAN SEDEKAH

Text: Azlinawati.bt Abdullah TAZKIRAH DI PETANG HARI Saiyidina Uthman b. ‘Affan b. R.A, pada zamannya seorang businessman yang sang...